Ζωντανές μεταδόσεις

Οι ζωντανές μεταδόσεις των ραδιοφωνικών σταθμών

Η τεράστια εξάπλωση των ραδιοφωνικών σταθμών αθλητικού χαρακτήρα στην Ελλάδα ξεκίνησε χάρη στον αθλητισμό και τη δυνατότητα του μέσου να προσφέρει στους ακροατές ζωντανές μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων, σε μια εποχή που οι τηλεοράσεις αποτελούσαν πολυτέλεια. Ακόμη και σήμερα όμως, οι ακροατές που δεν είναι σε θέση να βρίσκονται μπροστά στην τηλεόρασή τους κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού ή μη αγώνα καταφεύγουν κατά εκατομμύρια στους ραδιοφωνικούς δέκτες τους.

Φυσικά, το άθλημα που έχει εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος στις ζωντανές μεταδόσεις μέσω ραδιοφώνου είναι το ποδόσφαιρο. Οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου και οι σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις βρίσκουν πάντοτε “στέγη” στα ραδιοφωνικά κύματα. Μαζί τους, και καταλαμβάνοντας σαφώς λιγότερο ραδιοφωνικό χρόνο, μεταδίδονται και αποσπάσματα αγώνων ξένων πρωταθλημάτων, για χάρη των παιχτών του στοιχήματος.

Αρκετά δημοφιλές, αν και σε καμιά περίπτωση εξίσου δημοφιλές με το ποδόσφαιρο, είναι το μπάσκετ. Οι ζωντανές μεταδόσεις αφορούν κυρίως το ελληνικό και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά και αγώνες που δεν αφορούν αποκλειστικά τις ελληνικές ομάδες.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα αθλήματα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω ραδιοφώνου καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο ραδιοφωνικό χρόνο. Αγώνες του βόλεϊ, του χάντμπολ και του πόλο έχουν μεταδοθεί αρκετές φορές στα ελληνικά ραδιόφωνα. Ωστόσο, πρόκειται για λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, τα οποία έχουν περιορισμένο κοινό. Εξαιτίας αυτού, η μοίρα τους είναι να αποτελούν ένθετα, ανάμεσα σε δημοφιλέστερους αγώνες και να μη μεταδίδονται στο σύνολό τους. Εξάλλου, σε τέτοιου είδους αθλήματα μεταδίδονται μόνο τα σημαντικότερα γεγονότα, όπως οι τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον στίβο, ο οποίος απασχολεί το ραδιόφωνο στα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς, ελληνικού ή διεθνούς χαρακτήρα.